Să înveți pentru tine, dar să știi pentru toți
Ciclul II – 2 ani – Masterat – conduce la obținerea diplomei de master, masteranzii dobândind cunoștințe avansate si competențe de analiză si sinteză, specifice funcțiilor de conducere din domeniul dat.
La ciclul II (Masterat) procesul predării devine mai complex, fiind efectuată trecerea de la transmiterea la comunicarea interactivă și problematizată a conținutului disciplinei predate. Pe lângă metodele tradiționale de predare se aplică pe larg dezbateri inter- și trans- disciplinare, studii de caz, joc de roluri, asaltul de idei (brainstorming).
Învățarea se efectuează în baza unei documentări ample a surselor bibliografice autohtone și străine, atât tradiționale cât și electronice. Importantă devine activitatea de învățare în grup și prin intermediul atelierelor de lucru, unde se analizează și se sintetizează informația relevantă din domeniul ST. Se recomandă participarea masteranzilor la cercetările efectuate în cadrul laboratoarelor științifice a instituției superioare de învățământ.
Cunoștințele, competentele și aptitudinile la ciclul II sunt evaluate prin examene, prezentări a unor situații practice concrete, rezultatele stagiului de practica și a tezei de master.
Pentru a realiza aceste scopuri competențele obtinute sunt dezvoltate prin cursurile speciale, cu orientare verticală, în care masteranzii își vor aprofunda cunoștintele obtinute la cilcul I și a cursurilor cu orientare pe orizontală, interdisciplinare, menite să dezvolte competențele sistemice specifice ciclului. Programul de master este orientat într-o dublă direcție, în functie de tipul de masterat: spre dezvoltarea competențelor de cercetare, pentru masterul academic și compentențe instrumentale și profesionale pentru masterul profesional (de specializare îngusta).
Programul de master este fundamentat pe baza unui plan de învățământ, care cuprinde în primul an atât pentru masteratul de cercetare cât și pentru cel de profesionalizare un set comun de unitați de curs fundamentale:
Practica de producție se desfășoară printr-un proces de consultare cu persoanele și instituțiile-cheie (angajatorii, absolventii, tinerii specialiști, etc.), care evaluarea competențelor practice ale absolvenților ciclului II în baza soluționării unor situații de caz propuse absolvenților de către angajatori.
Programul va deprinde masteranzii în înțelegerea relațiilor între cicluri și dezvoltarea economică, cum funcționeaza piețele, care sunt facotrii ce motivează activitatea firmelor și totodată piața forței de muncă, cum se formează și este distribuit venitul, politicile economice și principiile teoretice folosite în analiza datelor din economie. Studiile de masterat se finalizează cu susținerea publică a tezei de masterat, iar absolvenților li se acordă titlul de master în domeniul respectiv.
Teza de master, ca etapa finala a învățământului superior la ciclu II trebuie să asigure nu numai consolidarea culturii academice, dar, de asemenea, un set de concepte metodologice necesare și abilități de activitate în domeniul ales de activitate profesională.
Programul este conceput pentru a pregăti studenții pentru poziții financiare de
vârf nu numai în domeniul contabilității dar și pentru intrarea în
profesia de audit, consultant atât în sectorul public cât și privat.
Programul are menirea de a pregăti
specialişti pentru activităţi contabile, control de gestiune, de audit
şi de analiză a activităţii economico-financiare.
Programul de master „Contabilitate și audit” constă dintr-o pistă de contabilitate și o pistă de audit.
Programul este conceput pentru a pregăti studenți în domeniul contabilității
capabili să utilizeze tehnicile moderne și sistemele informaționale
contabile.
Conceptul de contabilitate avansată și
paradigma IT luate împreună constituie fundamentul unui sistem
educational necesar pentru o integrare bună pe piața muncii a
specialiștilor contabili.
Programul de master „Contabilitatea și servicii electronice asociate” constă dintr-o pistă de contabilitate și o pistă de IT.
Programul are menirea de a pregăti cadre calificate și competente în domeniul auditului situațiilor financiare.
Specialiștii din domeniul dat vor obține
competențe de a exercita misiuni de audit conform unor procedee
eficiente potrivit bunelor practici profesionale în domeniu, la fel și
acumularea probelor argumentate în corespundere cu cerințele
standardelor internationale de audit.
Programul de master „Audit financiar” constă dintr-o pistă de audit și o pistă de contabilitate.
Programul permite să construiți cunoștințele și abilitățile necesare pentru a
prognoza, înregistra și raporta activitățile unei entități din domeniul
privat.
Acest program Vă oferă cunoștințele de
care aveți nevoie pentru a deveni un specialist în luarea deciziilor
financiare care vizează organizarea conducerii spre success.
Programul de master „Finanțele și contabilitatea firmei” constă dintr-o pistă de finanțe și o pistă de contabilitate.